Popular Posts

Thursday, 1 September 2011

syawal 2011

Assalamualaikum,salam syawal kpd semua..semoga syawal kita pada tahun ni meninggalkan seribu kenangan terindah.Tahun ni korg2 semua mesti balik kampung kn? ct tahun ni balik perak kat sg siput.pagi raya masih dlm KTM.mkn rendang atas KTM la jwbnye kn.tp x pe, best sbb ramai yg balik kg saat akhir mcm ct.bertolak dari KL SENTRAL kol 8.30 pagi,tepat jam 12.30,smpai kat sg siput.alhamdulillah selamat tiba.Sampai2 je paksu,maksu n sepupu ct dah terpacak kat stesen.nasib baik...x de la kami nak tunggu lama.Ct,mak,akak n abg ipar,.msing2 blurr sbb mse smpai kat stesen,kiteorg kne melompat turun dri train.jarak antara pintu train dgn lantai sgt la tinggi.tersangat la hampeh sbb dah la pakai kasut tinggi,pastu kne buat acara terjunan.ayayaii sbr je la kn.:p
  
Sampai2 je kat umah maksu dah nak dkt kol 1.30 hari.waktu tu kami berjln raya dkt2 situ je.Raya kedua keesokkannya,kami brtolak ke taiping,kg halaman mak n tempat ct n family di besarkn.sayu je rase,sbb dah lame x tgok rumah arwah tok n tokwan.rasenye dah 8 tahun.selama ni blik kg x pnh singgah ke situ.tiap2 tahun kami beraya di rumah maksu.di sebabkn jarak dn mse yg x mengizinkan,selama 8 tahun x pnh jejak di situ.smpai2 je kat taiping,kami singgah dlu menziarahi kubur arwah tok wan,tok, mak long,mak ngah dan atok saudara.sayu sangat,mak adalah org pertama yg menitiskan air mata sebaik tiba.suasana menjadi pilu seketika.alhamdulillah,setelah sekian lama,akhirnya dpt jgk lalu di kg halaman yg lama di tingglkan.perubahan amat ketara,sbb tiada yg menguruskannya.bnyak perubahan,semakin byk rumah yg di bina. hutan2 pun dh x di jumpai.tercari2 lorong2 n semak samun yg ketika ct kecil dahulu bermain dgn sepupu.hmm dah x de. semuanye sudah di tebas.byk sgt kenangan.


  then,dari taiping kiteorg semua ke sg relong,berya kat umah pak long.best,sbb semua sepupu ade kat sane.Kebetulan,pak long msk nasi minyak n lauk pauknya.mmg raya sakan.Errr duit raye....hehe..x de! dh besaq! giliran ct la yg bg kat bdk2 kecik.:p x  bnyk pun dlm smpul tu..2 hinggit jerr...jd la kn dri x de.dak2 x leh pegang duit byk2:p.Dua jam dah melekat kat umah pak long,kami bergegas ke batu kurau.g umah tok su,n sepupu2 mak.mmg kepoh kalau dh berjumpa.x sah kalau x de cerita.mesti ade je...best sgt! pak lang yg melatah mmg memeriahkan suasana.habis tudung tok su ditariknya.hehe.tq pak lang sbb ssh2 jadi "kera" amik nyok.lps dpt minum air kelapa bru la lega.sbb dh lame menahan dri mkn oleh sbb keracunan mknn.mse dh nk blik,rase sedih,sbb x puas!x dpt pun amek gmbr raya tahun ni.camera x bwk!uwaa.tp x pe, jnji kenangan tu ade kn.pastu ape lg, x reti2 nak blik.dh nak maghrib.blik la, ape lg kan.dah le dri sg siput ke taipin,mengambil mse 2 jam.sepupu aku yg sorg ni drive kereta...nauzubillah..mengucap dlu kami sebelum naik.tp alhamdulillah..selamat perjalann pergi dn pulang.:)


  Dan akhirnyaa......tibalah hari semalam,khamis, tiba wktu untuk pulang ke KL...mcm x puas je..huhu.but ape2 pun ct respek dgn abg ipar ct,sbb dia x byk karenah,x pernh merungut, first time beraya dgn sedara mara kiteorg,dia dh mcm serasi.kiranya, dia boleh ngam dgn yang lain2.bak kate,kalau kami duduk bersila, die pun boleh sekaki bersila.bkn maksud dia ikut je telunjuk ye...abg malek mmg jaga aku,mak n akak aku dgn baik.smpaikn ade lelaki duduk kat sit sebelah aku duduk pun die carikn aku tmpat duduk yg lain.x nak ade yg amek kesempatan:p mmg baikk.


 citer raya korg lak mcm mne?cer citer:p

No comments:

Post a Comment