Popular Posts

Thursday, 21 July 2011

21.07....& the month of sya'ban n ramadhan

Salam jumaat semua..hari ni dah msuk 20 sya'ban bersamaan 1432 hijriah dlm kalender islam.kalau ikut kalender yg kite use 22.07 2011.alhamdulillah smlm 21.o7 genaplah usia aku 21 tahun.bersyukur pd tuhan jg kerana aku msih lg bernafas ketika ini.tq very much pd kengkawan yg wish bezday kat aku smlm,yg mendoakan kesejahteraan semua...macehh byk2...smoga allah membls 2 kali gnda untuk korg ye....huhu..act setiap kali bezday aku x celebrate sgt. kalau celebrate pun dgn family.tu pun kecik2 je..lg pun bkn penting sgt pun kn.tp for memorial,maybe its a nice...
  
 TQ for my special 'friends' coz bwk jln g mkn mcd smlm,n the present.nice..tqvm! ssh2 je..huhu.diam x diam bln sya'ban dh nak meninggalkan kite.muncul pula satu bulan yg di nanti2kan oleh semua umat islam sedunia.yakini bulan ramadhan....bulan yg dipenuhi segala rahmat,pahala dan keampunan.DI tutup semua pintu neraka dan dibuka seluas2nye pintu syurga...bg yg benar2 ikhlas menlaksanakan rukun islam  yg keempat ni,insyaallah...ramadhan yg kite lakukan kali ni tidak menjadi sia2.jom kite sentiase muhasabah diri kite..renung sejenak..dan berfikir.cuba menginsafi diri lihat segala yg tercipta di muka bumi ini dgn penuh rendah dri...mengakui keesaan Allah..insyallah...lahir satu cahaya yg suci dlm hati kita yg dh ade tompok2 hitam tu...jom kite bersihknnye dgn sgla amalan yg diperintah olehNYA.ok!


 Jgn juge jadikan kesibukkan kite di dunia ini sbg alasan untuk kite tdk melaksanekan amlan2 yg sbnrnye mudah untuk kite mendpt markah kalau kite melaksanekn dgn ikhlas.berzikir x kite ketika sdg brjln membeli mknn? mse tgh jem di tgh jln?huhu.kdg2 kite sering alpa..so,ape kate lps ni kite same2 beringat! zikir ye....dpt pahala taw..dripada kite mengutuk dn mengumpat org ketika sdg dlm perjlnn n tgh maki hamun mse jem traffic tu..zikir le lg bgus...beringat2...sbb kdg2 sy pun alpa jg!huhu.


 emm..tahun ni rsenye x dpt la nak cukupkan terawih.sbb duty kje byk blik mlm.tp x pe..nsib baik ade masjid dkt2 sini.dpt jgk la menyucikan telinga ni dgn ayt2 suci alquran yg di bace oleh imam masjid.dpt pahala taw.ha...dpt lg markah.mudah kn?smbil2 dok leka2 kerja pun x berapa nk ade..ape kate kite bwk senaskah alquran yg kecil dn mudah dibawa dlm beg kite,then boleh bce skjp kn.satu huruf yg kite sebut dpt satu markah taw.(pahala) .so? allah itu maha adil.kite je sbg manusia sering leka dn trlps pndg dgn perkara2 mcm ni.semuanye mudah untuk mendapat markah jika kite melaksanekan dgn ikhlas hati dn ingin mendapat keredhaan Allah..byk lg amalan2 yg kite boleh lakukan.just do it!.letakkan dlm hati kite,renung2kn dn selamat beramal...;)  fee aman allah..




"Bacalah al-Qur`an, sesungguhnya ia datang pada hari kiamat sebagai 
pemberi syafaat bagi ahlinya (yaitu, orang yang membaca, mempelajari dan 
mengamalkannya). HR. Muslim

No comments:

Post a Comment