Popular Posts

Friday, 3 June 2011

MALAY FOOD





Di malam hari ni tekak ni tetibe teringin lak nak mkn mknn kampung.hehe...dah lame rsenye x mkn mknn mcm ni.alamaklumlah...nasi bknnye aku nk makan pun,so mcm ne nak matchingkan dgn lauk lauk kampung mcm ni kan.hoho....ermm...terliur sehh..ok..ok....berbalik pada mknn yg ade kat atas ni kan..mknn yg mudah di sediakan oleh semua para suri.antara bahan2 yg di gunekan hanyelah cili padi,dan sedikit limau untuk di buat perahan.just blande je..ermmm ade x yg x  gheti nak wat smbal belacan ni ek?ade x..ade x..? uihh...bkn melayu la  korg kalau x gheti nak wat.simple already je...tp kannn....kalau mkn nasi dgn sambal belacan je mcm x best la pulak kan....



haa....cuba korg tgok tol2 mknn kat atas ni....mesti air liur korg meleleh kan....hehe....sambal petai.!wow...meletup kalau smbal belacan bertemu dgn petai kan.kalau di mkn mentah2 pun sdp gak.cer korg try..tp kalau tekak korg x leh nak msuk jgn le pakse.= ,= tp jgn salah gune lak ye...almaklumlah...petai ni bau nye mmg 'harum"..hehe...so..jgn le pulak di hembur2 mulut korg tu kat kengkawan korg.lg satu kan...petai ni sebenarnye mengandungi banyak khasiat taw.....cer korg search kat net.tgok  ape khasiat2 nye..

    satu lg mknn feveret yg aku x leh tahan.>sambal tempoyak!! mmg matching le kan depa tiga beradik ni.kalau digabungkan..mmg marveloussss.......silap hr bulan tiga,empat pinggan x cukup.hehe....almaklumlah...kami ni org perak...so x dpt di pisahkan...:p korg jgn jealous taw.....hoho....korg semua mesti twu kan mcm ne proses terjadi nye tempoyak?haa...ni nak habaq...isi durian..di peram selama beberapa hari..and kemudian kalau dah agak2 naik bau..dan bergas..serta masam rsenye...terjadi le tempoyak.sedap di mkn begitu shj bersama dgn ulam ulaman.perghhhhhh...........boleh bwk smpai mimpi kot.huhu.....
   
    hurmmm.....setakat ni je la yg aku leh share ngan korg.kalau ade salah information harap di maafkan ye....aku hanye insan biase...hehe....dah2....aku nak out and blik.dah tahan!haha......ok guys....see again..muahhhh(sengal)

No comments:

Post a Comment