Popular Posts

Thursday, 1 September 2011

syawal 2011

Assalamualaikum,salam syawal kpd semua..semoga syawal kita pada tahun ni meninggalkan seribu kenangan terindah.Tahun ni korg2 semua mesti balik kampung kn? ct tahun ni balik perak kat sg siput.pagi raya masih dlm KTM.mkn rendang atas KTM la jwbnye kn.tp x pe, best sbb ramai yg balik kg saat akhir mcm ct.bertolak dari KL SENTRAL kol 8.30 pagi,tepat jam 12.30,smpai kat sg siput.alhamdulillah selamat tiba.Sampai2 je paksu,maksu n sepupu ct dah terpacak kat stesen.nasib baik...x de la kami nak tunggu lama.Ct,mak,akak n abg ipar,.msing2 blurr sbb mse smpai kat stesen,kiteorg kne melompat turun dri train.jarak antara pintu train dgn lantai sgt la tinggi.tersangat la hampeh sbb dah la pakai kasut tinggi,pastu kne buat acara terjunan.ayayaii sbr je la kn.:p
  
Sampai2 je kat umah maksu dah nak dkt kol 1.30 hari.waktu tu kami berjln raya dkt2 situ je.Raya kedua keesokkannya,kami brtolak ke taiping,kg halaman mak n tempat ct n family di besarkn.sayu je rase,sbb dah lame x tgok rumah arwah tok n tokwan.rasenye dah 8 tahun.selama ni blik kg x pnh singgah ke situ.tiap2 tahun kami beraya di rumah maksu.di sebabkn jarak dn mse yg x mengizinkan,selama 8 tahun x pnh jejak di situ.smpai2 je kat taiping,kami singgah dlu menziarahi kubur arwah tok wan,tok, mak long,mak ngah dan atok saudara.sayu sangat,mak adalah org pertama yg menitiskan air mata sebaik tiba.suasana menjadi pilu seketika.alhamdulillah,setelah sekian lama,akhirnya dpt jgk lalu di kg halaman yg lama di tingglkan.perubahan amat ketara,sbb tiada yg menguruskannya.bnyak perubahan,semakin byk rumah yg di bina. hutan2 pun dh x di jumpai.tercari2 lorong2 n semak samun yg ketika ct kecil dahulu bermain dgn sepupu.hmm dah x de. semuanye sudah di tebas.byk sgt kenangan.


  then,dari taiping kiteorg semua ke sg relong,berya kat umah pak long.best,sbb semua sepupu ade kat sane.Kebetulan,pak long msk nasi minyak n lauk pauknya.mmg raya sakan.Errr duit raye....hehe..x de! dh besaq! giliran ct la yg bg kat bdk2 kecik.:p x  bnyk pun dlm smpul tu..2 hinggit jerr...jd la kn dri x de.dak2 x leh pegang duit byk2:p.Dua jam dah melekat kat umah pak long,kami bergegas ke batu kurau.g umah tok su,n sepupu2 mak.mmg kepoh kalau dh berjumpa.x sah kalau x de cerita.mesti ade je...best sgt! pak lang yg melatah mmg memeriahkan suasana.habis tudung tok su ditariknya.hehe.tq pak lang sbb ssh2 jadi "kera" amik nyok.lps dpt minum air kelapa bru la lega.sbb dh lame menahan dri mkn oleh sbb keracunan mknn.mse dh nk blik,rase sedih,sbb x puas!x dpt pun amek gmbr raya tahun ni.camera x bwk!uwaa.tp x pe, jnji kenangan tu ade kn.pastu ape lg, x reti2 nak blik.dh nak maghrib.blik la, ape lg kan.dah le dri sg siput ke taipin,mengambil mse 2 jam.sepupu aku yg sorg ni drive kereta...nauzubillah..mengucap dlu kami sebelum naik.tp alhamdulillah..selamat perjalann pergi dn pulang.:)


  Dan akhirnyaa......tibalah hari semalam,khamis, tiba wktu untuk pulang ke KL...mcm x puas je..huhu.but ape2 pun ct respek dgn abg ipar ct,sbb dia x byk karenah,x pernh merungut, first time beraya dgn sedara mara kiteorg,dia dh mcm serasi.kiranya, dia boleh ngam dgn yang lain2.bak kate,kalau kami duduk bersila, die pun boleh sekaki bersila.bkn maksud dia ikut je telunjuk ye...abg malek mmg jaga aku,mak n akak aku dgn baik.smpaikn ade lelaki duduk kat sit sebelah aku duduk pun die carikn aku tmpat duduk yg lain.x nak ade yg amek kesempatan:p mmg baikk.


 citer raya korg lak mcm mne?cer citer:p

Wednesday, 24 August 2011

mencari nur allah dan dunia hakiki

Assalamualaikum semua muslimin muslimat.semoga kite semua di rahmati oleh allah hendaknye..aminn ya rabb...rse2 nye dah nak msuk sebulan ct x post blog. nak kate x de citer, ade..banyak..tp entahla, maybe setakat hal2 yg sedikit melalaikan ni,rse malas nak entry kat blog. hari ni rase mcm nak tulis, sedikit ilmu yg selama ni,ct belajar dan mencari ape tujuan kite semua umat manusia hidup di muka bumi ini.Teringat antara salah satu pegangan ahli sunnah waljamaah,iaitu, iman manusia bertambah dan berkurg.Yg membawa maksud, manusia tidak lepas dari melakukan dosa,serta terlalai seketika dlm menambah iman mereka,adekalanya,apabila teringat pd allah,bru nak menambah imannye...termasuklah ct,manusia yg lemah.Ini semua menjadi faktor keadaan sekeliling.saya sendiri sentiasa berusaha mengingatkn dri sy,supaya meletakkan ALLAH S.W.T  yg paling utama agar di mane jua kite berada,ape shj yg kite buat,hanya ALLAH  yg kita harapkan.Dengan menambah iman, kite berdoa agar ALLAH redha dgn kebajikan serta amal yg kite lakukan.Jika kita tersilap dlm setiap perbuatan segeralahh memohon keampunan serta berazam tdk akn mengulangi perbuatan yg sama.


               Diakhir zaman ini banyak yang kita lihat,dunia semakin rebah ke bumi.Dengan terjadi nye byk pembunuhan dan kekejaman,peperangan,contohnya di negara seislam kita,terjadinya pemusnahan alam,gempa bumi.ramai anak yg derhaka kpd org tuanya.ini adalah tanda2 kiamat kecil.seharusnya kite sedar dan berusaha untuk melaksanakn perintah allah serta berusaha menjauhi laranganNYA.Berusaha mengejar syurga yg disediakan olehNYA di akhirat yg kekal abadi kelak.Tetapi malangnya ade segelintir manusia yg masih dengan kelalaian dunia yg sementara ini,ada yg msih bangga dgn kekayaan yg di pinjam oleh ALLAH kepdnya,ada yg masih dlm kegelapan jahiliah.Bukalah minda dan hati kita wahai sahabat seumat ku semua..bukankah kita disuruh mempelajari kitab al karim,yakini alquran? kerana di dlmnye terkandung pelbagai isi sbg petunjuk kpd kite.Apa yg telah berlaku,dan akan berlaku semuanya terkandung di dlmnya agar kita mengambil pelajaran dan pengajaran.Fahamilah setiap maksud ayat yg kita baca,suruhan dan larangan juga .Bacelah alquran..semoga kite semua menemui hakikat sebenar keindahan islam.
                                                                                    
         Adakah kita mahu menunggu sehingga matahari terbit dri barat bru la kita nak sedar? kerana apabila matahari telah terbit dari ufuk barat tiadalah gunanye lg kite bertaubat.Dunia akan kita tingglkan,segala yg kita banggakan selama ini akn lenyap.dan yg tinggal hanyelah amalan.
marilah sahabat ku semua,menjadi salah seorg di dlantara 7 syurga yg telah disediakan oleh allah,,,semoga kita meminta di panjangkan umur,agar di beri peluang untuk menambah pahala dan menambah keberatan pahala ketika di hisab kelak.aminn....yg baik dtgnye dri allah,yg buruk dri khilaf kita sbg manusia...

Thursday, 21 July 2011

21.07....& the month of sya'ban n ramadhan

Salam jumaat semua..hari ni dah msuk 20 sya'ban bersamaan 1432 hijriah dlm kalender islam.kalau ikut kalender yg kite use 22.07 2011.alhamdulillah smlm 21.o7 genaplah usia aku 21 tahun.bersyukur pd tuhan jg kerana aku msih lg bernafas ketika ini.tq very much pd kengkawan yg wish bezday kat aku smlm,yg mendoakan kesejahteraan semua...macehh byk2...smoga allah membls 2 kali gnda untuk korg ye....huhu..act setiap kali bezday aku x celebrate sgt. kalau celebrate pun dgn family.tu pun kecik2 je..lg pun bkn penting sgt pun kn.tp for memorial,maybe its a nice...
  
 TQ for my special 'friends' coz bwk jln g mkn mcd smlm,n the present.nice..tqvm! ssh2 je..huhu.diam x diam bln sya'ban dh nak meninggalkan kite.muncul pula satu bulan yg di nanti2kan oleh semua umat islam sedunia.yakini bulan ramadhan....bulan yg dipenuhi segala rahmat,pahala dan keampunan.DI tutup semua pintu neraka dan dibuka seluas2nye pintu syurga...bg yg benar2 ikhlas menlaksanakan rukun islam  yg keempat ni,insyaallah...ramadhan yg kite lakukan kali ni tidak menjadi sia2.jom kite sentiase muhasabah diri kite..renung sejenak..dan berfikir.cuba menginsafi diri lihat segala yg tercipta di muka bumi ini dgn penuh rendah dri...mengakui keesaan Allah..insyallah...lahir satu cahaya yg suci dlm hati kita yg dh ade tompok2 hitam tu...jom kite bersihknnye dgn sgla amalan yg diperintah olehNYA.ok!


 Jgn juge jadikan kesibukkan kite di dunia ini sbg alasan untuk kite tdk melaksanekan amlan2 yg sbnrnye mudah untuk kite mendpt markah kalau kite melaksanekn dgn ikhlas.berzikir x kite ketika sdg brjln membeli mknn? mse tgh jem di tgh jln?huhu.kdg2 kite sering alpa..so,ape kate lps ni kite same2 beringat! zikir ye....dpt pahala taw..dripada kite mengutuk dn mengumpat org ketika sdg dlm perjlnn n tgh maki hamun mse jem traffic tu..zikir le lg bgus...beringat2...sbb kdg2 sy pun alpa jg!huhu.


 emm..tahun ni rsenye x dpt la nak cukupkan terawih.sbb duty kje byk blik mlm.tp x pe..nsib baik ade masjid dkt2 sini.dpt jgk la menyucikan telinga ni dgn ayt2 suci alquran yg di bace oleh imam masjid.dpt pahala taw.ha...dpt lg markah.mudah kn?smbil2 dok leka2 kerja pun x berapa nk ade..ape kate kite bwk senaskah alquran yg kecil dn mudah dibawa dlm beg kite,then boleh bce skjp kn.satu huruf yg kite sebut dpt satu markah taw.(pahala) .so? allah itu maha adil.kite je sbg manusia sering leka dn trlps pndg dgn perkara2 mcm ni.semuanye mudah untuk mendapat markah jika kite melaksanekan dgn ikhlas hati dn ingin mendapat keredhaan Allah..byk lg amalan2 yg kite boleh lakukan.just do it!.letakkan dlm hati kite,renung2kn dn selamat beramal...;)  fee aman allah..




"Bacalah al-Qur`an, sesungguhnya ia datang pada hari kiamat sebagai 
pemberi syafaat bagi ahlinya (yaitu, orang yang membaca, mempelajari dan 
mengamalkannya). HR. Muslim

Friday, 1 July 2011

jom beramal:)

Assalamualaikum semua sahabat2 saudara saudari.hopes anda semua berada dlm keadaan yg diredhai olleh allah s.w.t amin....


  semua umat islam tahu dan pernah dgr salah satu surah yg famous di dlm al quran.iaitu surah yassin.surah yg selalu di bace oleh umat islam dlm ape jua keadaan sekali pun.jika tubuh seseorang memiliki jantung untuk mengggerak darah ke seluruh saluran nadi,maka surah yasiin bagaikn hati al quran yg menjana kelebihan dn keistimewaan bg org yg membcnye.
   bila seseorg mmbca surah ini kerana mghrp redha allah dn kmpung akhirat,maka dosa2nya brguguran krn mmperolehi keampunan dan rahmat drinya.
    rahsia dn faedah yg mengalir dr keutamaan surah ini,melimpah cahaya kebaikan dn terlerai sgla bala dn kesusahan dunua dn akhirat bg yg mmbcanya dgn ikhlas.surah ini jg bagaikn ladang dpt menuai bg insan yg memenuhi keinginan dn hajatnya.dn mnjdi pelindung dari sgla kejahatan dn keburukan.
   sedikit pengetahuan yg ada dlm diri ini untuk berkongsi bersama ,dn  mungkin sbg peringatan untuk kite semua yg mungkin sedikit alpa.surah yasiin adlh surah yg ke 36 dlm al quran.trdiri atas 83 ayat dn diturunkan di makkah.
  Dlm kite mengamalkan dn membca surah ni ,kite kne la jge memahami maksud yg tersirat dlm setiap ayat.antaranya dlm ayat 7-11( rujuk dlm ayat)
di antara org2 kafir itu adlh sgt ingkar tdk mahu menerima kebenaran dn tdk pula memikirknnya,maka tetatplah mereka itu mendpt seksa,mereka itu samalah keadaanya dgn org yg duduk terbelenggu smpai ke dagunya shingga kepalanya terngadah.sbb itu ia tdk dpt menundukkan kplanya @ menoleh ke kiri kanan utk melihat kebenaran islam.org seperti ini tdk mahu beriman,sama ada diberi peringatan  ataupun tidak.oarang yg beriman ialah orgyg mahu menurut al quran dan takut kpd allah.
   (ayat 12-15) firman allah bermaksud:" kami akan menghidupkan oarang2 mati pada hari kiamat(berbangkit) atau menghidupkan orang2 yang hati dam fikirannya mati dengan memberi taufik(petunjuk) agar masuk islam.kami tuliskan apa2 yh mereka usahakan,sama ada amalan baik atau jahat,termasuk usaha baik yg pernah di lakukan.semua ini di tuliskan sbg amalan soleh dan terus mndpt pahala selagi masih ada juga bekas2 usaha peninggalannya itu.jika bekas usaha jahat spt mengadakan tmpat menyamun,tmpat berzina,tmpat meminum arak,tempat berjudi dn sbgainya.semua itu ditulisan sbg amalan jahat mendapat dosa,selagi masih ada bekas peninggalannya.semuanya itu kami hitung dalam kitab yg terang,tiada keraguan sedikitpun sehingga setiap orang tidak akan boleh memungkirinya.sbg contoh,pada suatu hari nabi isa mengirim beberapa org utusan ke sebuah negeri yg penduduknya menyembah berhala.mulanya diutus dua oarang utusan,iaitu yahya dan yunus,lalu penduduk itu mendustakan keduanya.kemudian dibantu pula oleh utusan ketiga,iaitu syan` um,lalu katanya:"kami bertiga diutus kepada kamu supaya kamu menyenbah allah dan meninggalkan penyembahan berhala".sahut mereka itu:"kamu tidak lain,hanya manusia juga seprti kami,kamu seorang pembohong"
    ayat 38-40: matahari itu bergerak(beredar) sampai ketempatnya yg tertentu dan tidak melampaui tempatnya itu.kalau di perhatikan matahari itu sewaktu tengah hari terik,nescaya kelihatanlah ia dipuncak kepala orang2 yang berada di garisan khatulistiwa iaitu pada 21 mac.kemudia ia akan berpindah beransur2 ke utra.allah telah mengatur perjalanan  bulan,iaitu mengelilingi bumi.pada awal bulan ia kelihatan sangat kecil.kelihatan seperti sabit,kemudian beransur2 menjadi besar,akhirnya menjadi bulan purnama.kemudian kembali kecil spt sabit semula.perjalanan itu teratur dgn peraturan yg tetap,sehingga ahli ilmu falak dapat menentukan bila datangnya awal bulan dan bila masanya gerhana dgn menentukan jam,minit dan saatnya.sbb itulah mereka boleh merakam perjalanan bulan itu dgn hisab falaki.kita boleh menentukan perjalanan kereta api perantaraan jadualnya,dan menentukan dimana ia berada sekian waktu.maka begitu jugalah ilmu falak,boleh menentukan awal bulan dan gerhana bulan meskipun mereka tidak melihat langit dgn mata kepalanya.
   (  ayat 65) pada hari kiamat allah menutup mulut orang2 kafir,dan melarang mereka bercakap bagi mempertahankan dirinya.ketika itu bercakaplah tangan mereka dan menjadi saksi kedua kaki mereka atas segala yg mereka lakukan  semasa hidupdi dunia.menurut sesetengah ahli tafsir,tangan mereka itu akan boleh bercakap seperti lidah,kerana dibolehkan bercakap oleh allah.tetapi ulamak lain berpendapat,bahawa sebenarnya bukan bercakap melainkan akan kelihatan segala bekas dosa pada setiap anggota badanya seperti tangan dan kaki,yang akan menunjukkan segala perbuatan mereka semasa hidup di dunia.maka seolah olah anggota badan itu mengakui kesalahannya.
    ayat 69-70-orang kafir mengatakan bahawa nabi muhammad iu ahli syair atau pantun yang menghasilkan atay al quran.maka turunlah ayat ini.Firman Allah bermaksud:tidaklah kami mengajarkan syair kepada muhammad,bahkan syair itu tidak layak baginya.kitab ini tidak lain hanya peringatan dan al quran yang jelas ertinya da maksudnya sebagai peringatan dan nasihat bagi orang2 yang jiwa dan fikirannya hidup,sedang kalimat seksa dalah tetap bagi orang2 kafir.memang al quran ini bukanlah syair atau pantun.isi syair dan pantun umumnya mengandungi khayalan,kadang2 menyimpang dari kebenaran,ilmu pengetahuan,petunjk,pengajaran dan ikhtibar.bahkan ayat2 allah itu mempunyai pengaruh yang besar sekali bagi orang yang membacaya,sebagai kitab samawi yang suci.
    ayat 77-80- tidakkah manusia memerhatikan bahawa Allah menjadikan dia dari air mani lelaki yg kotor.kemudian dia berani membantah allah,apabila telah dewasa dan berakal,sehingga lupa akan kejadiannya yang asal,lalu ditanya"siapakah yang dapat menghidupkan tulang2 yang telah rosak binasa? katakanlah ya muhammad,yang dpt menghidupkannya ialah allah yang menjadikannya sejak mula,sebelum ada seorangpun manusia di atas dunia ini"


 marilah kite semua renungi dan fahami setiap yg tersirat di dalam surah ini. semoga ayat2 alquran di jadikan amaln kite semua yg dpt membantu kite di akhirat kelak...wassalam...
                                                   Go to fullsize image

al quran di hatiku.....<3


                                                                              View Image
View Image

                           View Image
             

Saturday, 18 June 2011

18/06/2011-jalan jalan time;)

Assalamualaikum...rsenye dah lame x update story kat blog ni kn? so,hri ni aku nak kongsi about my story kat korg..before that..aku nak ucapkan slamat menunaikan ibadah puase sunat pd bulan rejab ni...smoga mendapat keberkatan dari illahi..amin...ok...berbalik pd citer aku td...aku just nak cerite apa yg trjadi mse aku g bercuti smlm...hidup ni ade pelbagai ragam kn?dalam setiap perjalanan dan peristiwa yang berlaku di sekeliling kite semuanye sudah tertulis..dan bile ia nye trjadi ade yg memberi pengajaran dan ade yg meninggalkan secebis kenangan manis..
  pagi semalam mse tgh2 dok chit chat dgn mak,aku tergerak hati nak pelawe mak aku g jln2 kat jln TAR.. sje nak shopping ckit2...hehe...pastu plan punye plan..x jd...mak bg cadangan g umah akak aku yg bru kawen tu kat pantai dlm..aku pun follow je la...g ngan mak aku naik train komuter dari bdr tsek selatan,ke KL sentral then tukar train turun kat pantai dlm.uishh berejam2 aku ngan mak aku tggu train mse kat bdr ts.bile train smpai je....twu2  je la kan semua org berebut2 nak msuk,almaklumlah..takut terlepas train.mmg berasak2 le smlm...dah mcm sardin dlm tin kiteorg kat dlm tu..dgn panas nye...berpeluh2 nak tggu smpai..aku ngan mak aku msuk kat coach wanita..so x de le lelaki kat ctu kan...hehe..
   then....smpai le kami kat KL sentral...aku sempat lg shopping bju kat ctu..hehe...murah2 lak tu..ape lg kn..serbu je la..huhu..selesai je beli n belah..aku ngan mak aku bergegas beli tiket untuk ke pantai dlm.train pun smpai serentak waktu tu.nsib baik sempat kalau x terlepas la...nak tggu next train lmbt la alamatnye...ok..dari KL sentral ke pntai dlm hye 10 minit je.angkasapuri...then...dah smpai...
  pastu x kan nak dok je kn kat umah akak aku tu..so aku pun ajk le die ngan suami die g tgok wayang kat mid valley..nsib dorg sporting ..so kiteorg gerak tgok wayang kol 5 pm..naik kete kwn abg ipar aku.




                                                                                      
                                           hehe..ondway nak msuk kat car park


                                                                             
                                                                               
                                                                                 


plan2 nak p tgok citer karak.malangnye...dah x de lak cter tu ditayangkan kat ctu..hurm...akhirnye....kiteorg tgok cter seram thailand....ladda land.sbelum nak beli tiket tu paham2 je la kan...kne beratur panjang..uishhh ramai btul manusia kat ctu..berejam2 nak tggu .tp x pe..sbb nak tgok gak...beratur je la kan...hurm...mse aku ngan akak beratur..ade 4 org guys ni beratur kat dpn aku..punye la memekak..bersembang dgn kwn2 die mcm dlm gua.ish2...ragam2...pstux reti nak berdiri diam2....asyik terlanggar aku je...sabo je la....
      then,beli tiket untuk 4 org...start kol 7.sbelum start kiteorg jejalan dlu g minum ..                                                          
                                                                                                         
                                              
ni akak aku yg bru kwen tu...siti fatimah...

abg ipar sulung dlm keluarga aku....malek

pas kiteorg minum2......tgok jam kat tgn still awl lg....kiteorg pun g le singgah kat wonderland.kat dlm ni ade pelbagai jenis haiwan peliharaan..like kucing,arnab,burung,iguana,ikan,sugar glider.geram aku tgok...comel2....ade sekor arnab ni bkn main besar lg..first aku tgok arnab yg sebesar itu..nak amik pic x boleh coz itu peraturan kat ctu.....so x de kenangan...em..x pe la...enjoy kat ctu....


wonderland...........................................................................................................................................love u......................hoho....pastu tibe la msenye....nak gerak g cinema...smpai2 je terus msuk n pilih tmpat duduk...dpt tmpat barisan kedua dari hadapan n tgh2....punye la sakit leher melangut..adoi..haha..x pe2...enjoy..coz cter ladda land ni mmg lyn...mmg seram giler...terkezet2 dgn suspens.org lain dlm tu pun enjoy gak.then aku x sangka lak guys yg memekak mse beratur dgn aku td tgok movie yg same.dok kat site blkg aku lak tu..adoyaii.....huhu...ape2 pun....sape2 yg nak g movie tu lyn le pulak citer ladda land ni..aku x nak citer coz seram sgt.


lyn pop corn..

ni mse kat wonderland...curi2 amik gmbar.hehehe

ending cter smpai kol 9.pastu terus la blik..kesian mak aku tinggal sesorg kat umh tu.....dlm perjlnn nak blik tu ternmpak lak kat tepi jln ade psr mlm,so singgah le jap.beli mknn ckit.first time aku jmpe org jual apam balik yg berintikan cokelat ,pulut itam n cendol..tgok mcm sdp,so beli le satu.mmg sedap giler,kalau aku twu sesedap itu aku beli bnyak2...hehe..then aku pun dah pancit,pnt sgt,tibe msenye untuk pulang ke rumah ku di cheras...dlm perjlnn dlm kete aku terpandang ke atas langit, n terlihat betapa cntinknye bulan terang wktu tu..nak amik pic,tp x berapa nk jelas.

yg terang tu bkn bulan ye..tu lampu jln....hehe
ok....stakat ni sje corat coret yg aku nak kongsi....alhamdulillah..x de perkara yg buruk berlaku....adiusss...wassalam..

Thursday, 9 June 2011

TEMAN SEPERMAINAN

HALOOO.........ASSALAMUALAIKUM...hopes semua happy2 x mo emo2..hehe...walaupun emo n mood aku x berapa nak elok sgt tp aku tetap nak update blog ni.rse mcm dah ketagih jari jemari ni nak menulis.ok...kali ni aku nak cerita psl kisah aku mse kecik2 dlu.semua org pernah lalui zaman kanak2 kan? mse korg kecik2 dlu mesti bnyk kenangan yg korg lalui kn....korg mesti ade teman sepermainan mse dlu,n yg paling x dpt dilupakan sikap kita mse kanak2 dlu.of course la sweet kn:) hehe..mse kite kecik2 dlu nak wat ape pun x segan.almaklumlah...mse tu mne twu nak malu2 ni.mkn ais krim smpai mulut comot pun x kesah...skang ni dah beso kalau comot2 org x mau......haha.

 wokey..aku mse kecik2 dlu x de la lasak sgt.boleh le tahan...:p kalau dah kate zaman kanak2 mesti  la x lari dari aktiviti permainan kan....aku ingat lagi,dlu aku ngan kwn2 kecik aku selalu main mainan police n penyamun.korg ingat x mainan ni?aku dah lupe lagu die mcm ne.best kan permainan ni.main kejor2...then...main mainan tulang anjing.tp bkn main tulang anjing yg betul2 taw...aishhh...kalau  ade yg twu n pnh main mainan ni mesti korg twu kn..cara main die letak selipar @ sesuatu bnda kat tgh2.group A lwn dgn group B. salah seorg dari group tu kne g kat tgh2 then berebut untuk dpt kasut tu then lari.kalau x sempat lari n dpt di tangkap oleh group lain dikira kalah.haa...mcm tu la cara main nye.


   Lagi mainan yg x dpt aku lupe kn ialah mainan bola panggang.mesti korg2 pnh main mainan ni mse kecik2 dlu kn kn.susun selipar2 mengikut tmpt masing2. pastu bola tenis tu di mainkan seprti main boling.then kalau terkene kat tmpat tuan nye selipar,so,die la kne cpt2 amik bola tu n baling kat org laen yg tgh sambil2 lari menyelamat kan diri.haha.kalau kne so,kire kalah la. n selipar owner yg kalah tu kne naik satu lubang.kalau naik smpai lima,kne panggang la owner yg kalah tu.hahah..kesian....sakit tu kne baling dgn bola mse kne panggang tu.tp aku x pnh kalah time main ni.huhh....kelakar lak bile ingat2 balik.mainan yg paling ganas sekali.


 memorial yg aku rse paling best n best sekali  ialah lps waktu aku n kwn2 aku g mengaji.lps je selesai terus duduk dlm group main mainan tutup botol.ala...yg jentik@tembak penutup botol tu dgn jari....bung bang bung bang kiteorg memekak main bnda tu.haha.sampai ade satu hari tu kiteorg main smpai lewat malam.almaklumlah..wktu time cuti sekolah.ape lagi.....kite enjoy la kan....memang x hengat dunia la waktu tu. kadang2 satu hari suntuk dok luar je main.smpai mak aku membebel.


kalau korg ingat2 balik mse kecik2 dlu kan mainan yg kite main mse dlu2 bermusim kan....kalau musim congkak..g mne2 pun kite tgok semuanye main congkak.kalau musim main lompat tali..yg tu je la..ehhh..teringat lak aku permainan sorok menyorok ni.ni la antara mainan wajib aku dgn kwn2 aku mse time cuti.best x terkate.satu mainan lg yg aku rse paling di hormati..wahhh perasan! hehe..mse main cikgu cekgi..of course la aku gurunye,,,n yg laen jd anak murid aku.kahkah...kelakar lak.tp wktu tu mmg kiteorg main serious taw.siap ade buku kehadiran,buku note,papan tulis...kadang2 dinding jd mangsa..hahah..mmg betul2 tiru sebijik2 kat sekolah.anyway..best the memorial time ni.
                                                                                  
korg mse knk2 dlu mesti pnh main kwen2 kn..kan..alah..jgn nk tipu....mest pnh nye...biase la tu kn...mse bdk2 dlu bknnye twu ape.suke hati je nak pilih psgn die sape.pastu duduk mcm kat pelamin.haha.lyn je.....kalau nak ikutkn bnyk lg mainan yg ade.smpai skrg ni bile aku tgok bdk2 kat sekeliling main je,,,aku teringat blik mse aku kcik2 dlu.semua tu tinggal kenangan je...korg nak twu x sape teman sepermainan aku mse dlu...




                       haa....ni lah die sahabat karib ku...nur ain..kiteorg ni mcm belangkas mse kecik2 dlu.dh mcm adek beradik dh.g ngaji same2...smpai berlumbe2 bce al quran.nak tgok sape yg khatam dlu.sweet kn...guru mengaji kiteorg pun dh paham.kami ni la yg rajin g ngaji dlu.sahari 3 kali ngaji.alhamdulillah..lidah kami lancar wktu tu.smpai kami berdua ni di beri tygas mengajar budak2 yg laen.hehe...tq ustazah maznah sbb didik kami smpai kami khatam same2.to ain...syg kat kau.hopes kite x lupe antra satu same laen.sweet kn kite:)


 hurmmm...kalau di beri peluang untuk undur mase,aku nak kembali blik mse zmn knk2 dlu.tp x kan pnh terjadi.ape2 pun..pndg ke depan...kn...hoho..
 k la....jd kn kennagan sbg memori yg paling indah dan bermakne dlm hidup korg k.....wassalam.......adiussss.........walahhhh..
                                                            

Monday, 6 June 2011

CORAT CORET DUNIA..

         Assalamualaikum semua...semoga hari ni kita semua berada dlm keadaan yg di redhai oleh allah...amin..
       
     Dlm tgh gatal2 tgn klik ke wall n wall member2 dlm fb,tiba2 terlihat satu gmbr yg sgt cntik.aku pun klik la...nak tgok full pic.pastu terlayan lak...tgok gmbr yg seterusnye...hehe..almaklumlah...pantang tgok gmbr2 yg cntik.rupe2 ye...ownner nye gmbr adlh seorg photographer..patut le cntik sesangat.huhu..lyn kn aje lh....


   then..dlm fb ni ramai yg letak gmbr mse dorang g bercuti,mse tgh function,majlis kwen dn sbgainye.semua tu di letakkan sbg memorial dan kenangan..dgn pelbagai gaya dan pose.yg tu no hal la kn..aku pun mcm gitu juge..huhu.pastu...tetibe aku ter....nmpk kat halaman utama kat fb aku satu gmbr yg agak 18xxx.nauzubillah...tersangat lah lucah. betapa rendahnye moral seorang gadis melayu dan islam( mungkin pd nme je).melacur dan menawarkn diri dlm fb yg satu dunia boleh tgok.mengambil gmbr dlm keadaan tidak memakai seurat benang pun.ni la duni akhir zaman.x sanggup aku tgok lame2.aishhh wat dosa mata je.


  then..bile aku renung sndiri dan berfikir,rse sedih dan kecewa dgn umat manusia yg bergelar islam pd zaman kini.tiada perasaan malu.malah bangga dgn ape yg dorg buat.mudah nye seorg insan yg bername lelaki melihat tubuh dan mahkota anda dgn free of charge.ingatlah..dari mane dtgnye kite dan seterusnye begelar manusia.siapa yg menghidupkan kite,ingatlah asal usul kite.dunia hanyalah sbg permainan yg telah di caturkan oleh allah.semua yg ade di dunia ni bkn semua boleh kite ikut.ingatlah balasan akhirat amatlah pedih.jadilah wanita seprti dlm kalangan isteri2 nabi.


  wahai wanita...peliharalah kehormatan anda.jadilah kite dari kalangan para syuhada"bertaubatlah selagi berpeluang.semoga kita manjadi salah satu bidadari di syurga yg di idam2kan kelak....wallahualam...
                                                Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mentua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.




            semoga kite sentiasa berada dlm lindungaNYA....
sesungguhnya kita sbg manusia harus manjadi kn diri sbg seorg pengembara yg sentiasa mencari ilmu akhirat.

jika ada salah dn silap dlm penulisan bolg ni.hrp di maafkan.


YANG BAIK DATANGNYA DARI ALLAH
YANG BURUK ITU DARI KHILAF KITE SBG SEORG MANUSIA.

Sunday, 5 June 2011

MENYAMBUT KEDATANGAN BLN REJAB

        Assalamualaikum semua..semoga hari ni kite semua berada dlm keadaan sehat,di lindungi dan happy sentiasa.hurm...pejam celik pejam celik kite dah pun berada di dlm bulan rejab yg teramat mulia ni.Seterusnye syaaban dannn..wahh....dah nak hmpir rupenye kite ni dgn bulan ramadhan.skjp rasenye kn mse berlalu.rase mcm bru je kite menyambutnye.dan...mestilah lps tu kite semua menyambut kedatangan syawal kan...hehe..bulan kemenangan bg umat islam selepas berjaya mengharungi ramadhan.


       Ok..ketepikan dlu...skang ni sy nak bercerite tntg bulan yg dkt dgn kite skang ni.iaini...bulan rejab...seprti mne yg kite sedia maklum bnyk keistemewaan yg terdpt di bln rejab ni.serta amaln2 yg sunat kite lakukan.td bru je aku dok belek belek buku2 sunat.nak tgk blik.kot2 ade yg terlupe.hehe..


        then..terbce sepotong hadis yg di riwayatkan oleh ibnu asyaakir,dari abu umamah,sabda nabi Muhammad(s.a.w)' lima malam yg tidak ditolak doa padanya iaitu doa di awal rejab.malam aidilfitri dan mlm aidiladha." jd..oleh itu...kite di anjurkan puasa pd khamis pertama bulan rejab,syurga bhgiannye(al baqarah)
 bkn tu sje taw...malah..ade lg amalan2 sunat yg boleh kite lakukan selain berpuase,antaranye...


1.lakukan solat sunat
2.bersedekah                                                                            
3.beristighfar
4.berzikir
5.pelihara diri daripada berbuat maksiat
syurga bhgiannye.....


kemudian...bacalah ayat ni antara zuhur dan asar:


astaghfirullahal azim allazi lailahaila hual haiyul qaiyum wa atubu ilaih
taubata abdin zolimin la yamliku linafsihi doronn wala naf an wala mautan wala hayatan wa nusyuro.


 aku memohon ampunan allah yang maha agung,yang tiada tuhan melainkan Dia yang hidup.yang berdiri sendirinya,dan aku bertaubat kepadanya,taubat seorang hamba yang zalim,yang tiada menguasai akan dirinya.dan tiada dapat membuat,menolak mudarat dan manfaat.dan tidak dapat menguasai kematian dan hidup serta kebangkitan..amin...


 banyak2 lah kite beristighfar dan mengingati serta mendekati NYA ..


Jom semua kite berlumba2 melaksanakan ibadah pada bulan rejab yg mulia ni.
haa....sebelum nak puasa sunat tu...jgn lupe ye..ganti puasa yg lepas2 dlu..hehe...
semoga kite mendapat keberkatan dari allah dgn amaln yg ikhlas kite lakukan..
semoga kite berada dalam kalangan hamba2NYA yg taat,soleh serta beriman..insyaallah....


                                            
                                   rasenye belum terlewat lg kot nak ucpkan selamat dtg pd bulan rejab...
                                                                              
                                                                Al quran di hatiku...


                        
okey....nak out...jgn lupe ye..dahulukan yg wajib dlu......hehe
wassalam....
 YANG BAIK DTG DARI ALLAH
YANG BURUK DARI KHILAF KITE SENDIRI SEBAGAI MANUSIA


 RENUNG2 KAN DAN SELAMAT BERAMAL                                                   

Friday, 3 June 2011

ANTARA PILIHAN HATI DAN KELUARGA.

Assalamualaikum semua.....erm..kali ni kan aku tetiba nak update kat blog aku ni tentang soal hati.
semua org mempunyai hati dan perasaan..pernah rse mencintai seseorg dan di cintai.tipulah kalau ade yg kate x pernah ade FEEL kan.....maybe ade di antara korg yg dah bnyk kali bercinta dan bertukar2 pasangan.sbb nye tu....semua org ade sbb tersendiri.mungkin sbb x de jodoh ke ape ke kan.wallahualam..hanya allah shj yg twu.mcm aku sendiri,sebelum2 ni dah dua kali couple.first couple x menjadi.sbb nye...ermmm...biarlah aku je yg twu.just nak ckp,dah x de jodohkn.mmg dah takdir die bkn untuk aku,and aku bkn untuk die.Lg pun hak org kan...x kan kite nak rampas.x kan nak runtuhkan rmh tangga org kan.....ish3...x baik tu....Haaaa...mesti korg dh dpt jwpnnye kan sbb ape kiteorg putus.Kalau dah twu..x pe.......
 Alright..lps tu aku bercouple untuk kali ke dua.ermmm..kali ni pun x menjadi sbb aku sendiri keliru dgn perasaan sendiri!aku x de perasaan syg langsung dkt die.tp mcm ne aku leh couple dgn die ek?hoho..akhirnye...aku sendiri yg mntk putus sbb aku x nak main2kn perasaan die.lebih baik aku terus terang je kn.OK....fullstop!! x nak citer psl dorg dah.
  And now...aku ketemu cinta baru yg hadir dan datang tanpa aku sendiri duga.pertemuan kiteorg semuanya gara2 fb.citer ni aku dh update kat blog aku bru2 ni.so x yah citer bnyk la kan.Aku happy berkawan n bercinte dgn die.walaupun ade sesekali bertikam lidah..its normal la kan.....aku dah knl dgn family die.n family die baik sgt.dlm family aku.just kakak aku n mak aku je yg twu kami bercnta.mse mak jmpe die n family die kat wedd akak aku hr tu,mak nmpk mcm ok je...n setuju dgn hubungan kiteorg.Sbb kiteorg dh plan lg 2 or 3 tahun lg insyaallah kalau ade jodoh,kejinjang pelamin la kami berdua.
                           

                                                                  PENGHALANG
Korg korg yg prnh bercinta ni mesti pernah di halang atau ade yg jd penghalang dlm hidup korg kan?
ade la sorg lahabau ni,minat kat aku n maybe nak jd kan aku teman hdup die.eiuww....sorry k...aku x berminat.walaupun aku baik dgn kau,x bermakne aku ade feel mcm yg ko feel.bknnye kau x tahu aku dah ade bf.tp kau sje je..cri pelbagai alasan supaya boleh dpt aku.mentang2 mak aku dh knl kau kan..tp sorry k....aku mmg x berminat!yg mak pulak ntah nape tetibe sbut psl die n tye kalau satu hr nti  KALAU die yg jd teman hidup aku mcm ne.adoiiiii......SERABUTTTT! dah kne manderem ke mak aku ni?????????? kalau x sebut name die x boleh ke!?aishhh....X SUKE X SUKE X SUKE ......siapa yg x sedih kan kalau kite dh ade pilihan hati n tibe2 ade yg cuba nak jodoh2 kn kite dgn org lain.cara mak aku ckp tu mmg wat aku PENING! adoyaiiiiiiiiii...................aku bkn nak ckp mak aku x suke dgn bf aku skang ni.tp bile ade yg cuba nak msuk n potong line.....mcm ni la jd die.
 
Hurmm..ape2 pun aku berjanji dgn dri aku,aku x kan kwin dgn org lain selain pilihan aku skrg.aku sanggup jd ANDARTU ! cinta x boleh di PAKSA! 

                                     perkahwinan yg di lakukan dgn paksaan.tgok muke pun x ceria kan
                                                             
                                         hopes kami di satukan seceria pasangan seperti ini.

 * aku bkn gatal nak kwen cpt,biar lambat asalkan dgn pilihan hati.
 * penilaian ke atas seseorg tu jgn di nilai dri luaran,tp nilai dr dalaman.
 * jodoh semua di tangan tuhan.andai di takdirkan kami bersatu,alhamdulillah

                                        BERDIAM DIRI ADALAH LEBIH BAIK.
                                         ISTIKHARAH UNTUK PENYELESAIAN               WASSALAM..
Yang baik dtgnye dr ALLAH
Yang buruk atas khilaf kite sbg manusia
                                                                                                                                     

MALAY FOOD





Di malam hari ni tekak ni tetibe teringin lak nak mkn mknn kampung.hehe...dah lame rsenye x mkn mknn mcm ni.alamaklumlah...nasi bknnye aku nk makan pun,so mcm ne nak matchingkan dgn lauk lauk kampung mcm ni kan.hoho....ermm...terliur sehh..ok..ok....berbalik pada mknn yg ade kat atas ni kan..mknn yg mudah di sediakan oleh semua para suri.antara bahan2 yg di gunekan hanyelah cili padi,dan sedikit limau untuk di buat perahan.just blande je..ermmm ade x yg x  gheti nak wat smbal belacan ni ek?ade x..ade x..? uihh...bkn melayu la  korg kalau x gheti nak wat.simple already je...tp kannn....kalau mkn nasi dgn sambal belacan je mcm x best la pulak kan....



haa....cuba korg tgok tol2 mknn kat atas ni....mesti air liur korg meleleh kan....hehe....sambal petai.!wow...meletup kalau smbal belacan bertemu dgn petai kan.kalau di mkn mentah2 pun sdp gak.cer korg try..tp kalau tekak korg x leh nak msuk jgn le pakse.= ,= tp jgn salah gune lak ye...almaklumlah...petai ni bau nye mmg 'harum"..hehe...so..jgn le pulak di hembur2 mulut korg tu kat kengkawan korg.lg satu kan...petai ni sebenarnye mengandungi banyak khasiat taw.....cer korg search kat net.tgok  ape khasiat2 nye..

    satu lg mknn feveret yg aku x leh tahan.>sambal tempoyak!! mmg matching le kan depa tiga beradik ni.kalau digabungkan..mmg marveloussss.......silap hr bulan tiga,empat pinggan x cukup.hehe....almaklumlah...kami ni org perak...so x dpt di pisahkan...:p korg jgn jealous taw.....hoho....korg semua mesti twu kan mcm ne proses terjadi nye tempoyak?haa...ni nak habaq...isi durian..di peram selama beberapa hari..and kemudian kalau dah agak2 naik bau..dan bergas..serta masam rsenye...terjadi le tempoyak.sedap di mkn begitu shj bersama dgn ulam ulaman.perghhhhhh...........boleh bwk smpai mimpi kot.huhu.....
   
    hurmmm.....setakat ni je la yg aku leh share ngan korg.kalau ade salah information harap di maafkan ye....aku hanye insan biase...hehe....dah2....aku nak out and blik.dah tahan!haha......ok guys....see again..muahhhh(sengal)

Thursday, 2 June 2011

siti saariah story: AKU DIA & FACEBOOK

siti saariah story: AKU DIA & FACEBOOK: "okey guys...kali ni aku nak perkenalkn dkt korg semua my lovely bf.sorry ye...wajahnye di kaburkan sdikit untuk mengelak dari berlaku perkar..."

AKU DIA & FACEBOOK

okey guys...kali ni aku nak perkenalkn dkt korg semua my lovely bf.sorry ye...wajahnye di kaburkan sdikit untuk mengelak dari berlaku perkara yg x di ingini..hehe...
  Ni first pic yg kiteorg amik.tmptnye dirahsiakan ye...tp wktu ni kiteorg dlm proses awl perkenalan lg.kirenye cinte bru nak berputik le.....huhu..masih segan2 silu lg.
  Awal perkenalan kiteorg semuanye bermula kat fb..maybe sbb dah jodoh kan...semuanye berlaku tanpa di sedari.Awal oktober kami berkawan selama dua bulan,then x sangke boleh jd couple.!and until now dah nak msuk 9 bulan usia perkenalan kami.hopes kekal smpai jinjang pelamin:)doakan kami ye..mekaseh....:)
 To my dear wk i love u so much:*

outing thelegacyart @ pantai klanang

hehe...first time dipelawe jd model yg x berapa nak model ni..:p but,kirenye..dpt le jgk merase jd model kan...
thanks to abg faiz fahmi sbb offer jd model untuk outing at pantai klanang ni:)
emm...thanks gak kat my dear rizwan@wan katok coz knlkn aku kat abg faiz ni untuk jd photographer wedding akak aku..video ni di upload oleh org kanan abg faiz,so aku jd kn video ni sbg kenangan je le..tp kan.....asal muke aku nmpk mcm kureng santek ckit ek dri kebiasaan...:p(perasan cntik)hehe....ermm...wktu sesi outing ni kn mmg best sgt.sbb dpt pengalaman yg bru dlm hdup.nak twu x??sesi outing ni nyaris2 di batalkn taw..sbb ptg tu hjn lebat sgt..wktu tu aku dah ondway dah nk p banting.dlm kol 3.30 mcm tu..abg faiz call,die ckp kalau hjn x benti jgk,trpkse le di batalkan outing tu..tp time aku dh smpai dkt banting tu..hjn dh makin kurang n ade langit cerah.hehe...soo...jd la ek ...em..mesti le jd...tp kan..mse aku dh smpai kat area banting,aku leh sesat ke tmpt lain..aishhh...x ikut arahan map btul aku ni..haha..DAN....akhirnye....smpai jgk aku dkt pantai klanang.mse nk msuk tmpat ni..kne lalu jln terpencil,mcm sunyi sbb org x ramai sgt twu.mse aku smpai pun org x ramai sgt.tp pantai kat cni mmg cntik.tp ade ckit di cemari oleh sisa2 buangan smpah.aishhsiapalah yg x bertamadun tu ye...emm..ape2 pun...aku happy time ni.thanks a lot!