Popular Posts

Thursday, 1 September 2011

syawal 2011

Assalamualaikum,salam syawal kpd semua..semoga syawal kita pada tahun ni meninggalkan seribu kenangan terindah.Tahun ni korg2 semua mesti balik kampung kn? ct tahun ni balik perak kat sg siput.pagi raya masih dlm KTM.mkn rendang atas KTM la jwbnye kn.tp x pe, best sbb ramai yg balik kg saat akhir mcm ct.bertolak dari KL SENTRAL kol 8.30 pagi,tepat jam 12.30,smpai kat sg siput.alhamdulillah selamat tiba.Sampai2 je paksu,maksu n sepupu ct dah terpacak kat stesen.nasib baik...x de la kami nak tunggu lama.Ct,mak,akak n abg ipar,.msing2 blurr sbb mse smpai kat stesen,kiteorg kne melompat turun dri train.jarak antara pintu train dgn lantai sgt la tinggi.tersangat la hampeh sbb dah la pakai kasut tinggi,pastu kne buat acara terjunan.ayayaii sbr je la kn.:p
  
Sampai2 je kat umah maksu dah nak dkt kol 1.30 hari.waktu tu kami berjln raya dkt2 situ je.Raya kedua keesokkannya,kami brtolak ke taiping,kg halaman mak n tempat ct n family di besarkn.sayu je rase,sbb dah lame x tgok rumah arwah tok n tokwan.rasenye dah 8 tahun.selama ni blik kg x pnh singgah ke situ.tiap2 tahun kami beraya di rumah maksu.di sebabkn jarak dn mse yg x mengizinkan,selama 8 tahun x pnh jejak di situ.smpai2 je kat taiping,kami singgah dlu menziarahi kubur arwah tok wan,tok, mak long,mak ngah dan atok saudara.sayu sangat,mak adalah org pertama yg menitiskan air mata sebaik tiba.suasana menjadi pilu seketika.alhamdulillah,setelah sekian lama,akhirnya dpt jgk lalu di kg halaman yg lama di tingglkan.perubahan amat ketara,sbb tiada yg menguruskannya.bnyak perubahan,semakin byk rumah yg di bina. hutan2 pun dh x di jumpai.tercari2 lorong2 n semak samun yg ketika ct kecil dahulu bermain dgn sepupu.hmm dah x de. semuanye sudah di tebas.byk sgt kenangan.


  then,dari taiping kiteorg semua ke sg relong,berya kat umah pak long.best,sbb semua sepupu ade kat sane.Kebetulan,pak long msk nasi minyak n lauk pauknya.mmg raya sakan.Errr duit raye....hehe..x de! dh besaq! giliran ct la yg bg kat bdk2 kecik.:p x  bnyk pun dlm smpul tu..2 hinggit jerr...jd la kn dri x de.dak2 x leh pegang duit byk2:p.Dua jam dah melekat kat umah pak long,kami bergegas ke batu kurau.g umah tok su,n sepupu2 mak.mmg kepoh kalau dh berjumpa.x sah kalau x de cerita.mesti ade je...best sgt! pak lang yg melatah mmg memeriahkan suasana.habis tudung tok su ditariknya.hehe.tq pak lang sbb ssh2 jadi "kera" amik nyok.lps dpt minum air kelapa bru la lega.sbb dh lame menahan dri mkn oleh sbb keracunan mknn.mse dh nk blik,rase sedih,sbb x puas!x dpt pun amek gmbr raya tahun ni.camera x bwk!uwaa.tp x pe, jnji kenangan tu ade kn.pastu ape lg, x reti2 nak blik.dh nak maghrib.blik la, ape lg kan.dah le dri sg siput ke taipin,mengambil mse 2 jam.sepupu aku yg sorg ni drive kereta...nauzubillah..mengucap dlu kami sebelum naik.tp alhamdulillah..selamat perjalann pergi dn pulang.:)


  Dan akhirnyaa......tibalah hari semalam,khamis, tiba wktu untuk pulang ke KL...mcm x puas je..huhu.but ape2 pun ct respek dgn abg ipar ct,sbb dia x byk karenah,x pernh merungut, first time beraya dgn sedara mara kiteorg,dia dh mcm serasi.kiranya, dia boleh ngam dgn yang lain2.bak kate,kalau kami duduk bersila, die pun boleh sekaki bersila.bkn maksud dia ikut je telunjuk ye...abg malek mmg jaga aku,mak n akak aku dgn baik.smpaikn ade lelaki duduk kat sit sebelah aku duduk pun die carikn aku tmpat duduk yg lain.x nak ade yg amek kesempatan:p mmg baikk.


 citer raya korg lak mcm mne?cer citer:p

Wednesday, 24 August 2011

mencari nur allah dan dunia hakiki

Assalamualaikum semua muslimin muslimat.semoga kite semua di rahmati oleh allah hendaknye..aminn ya rabb...rse2 nye dah nak msuk sebulan ct x post blog. nak kate x de citer, ade..banyak..tp entahla, maybe setakat hal2 yg sedikit melalaikan ni,rse malas nak entry kat blog. hari ni rase mcm nak tulis, sedikit ilmu yg selama ni,ct belajar dan mencari ape tujuan kite semua umat manusia hidup di muka bumi ini.Teringat antara salah satu pegangan ahli sunnah waljamaah,iaitu, iman manusia bertambah dan berkurg.Yg membawa maksud, manusia tidak lepas dari melakukan dosa,serta terlalai seketika dlm menambah iman mereka,adekalanya,apabila teringat pd allah,bru nak menambah imannye...termasuklah ct,manusia yg lemah.Ini semua menjadi faktor keadaan sekeliling.saya sendiri sentiasa berusaha mengingatkn dri sy,supaya meletakkan ALLAH S.W.T  yg paling utama agar di mane jua kite berada,ape shj yg kite buat,hanya ALLAH  yg kita harapkan.Dengan menambah iman, kite berdoa agar ALLAH redha dgn kebajikan serta amal yg kite lakukan.Jika kita tersilap dlm setiap perbuatan segeralahh memohon keampunan serta berazam tdk akn mengulangi perbuatan yg sama.


               Diakhir zaman ini banyak yang kita lihat,dunia semakin rebah ke bumi.Dengan terjadi nye byk pembunuhan dan kekejaman,peperangan,contohnya di negara seislam kita,terjadinya pemusnahan alam,gempa bumi.ramai anak yg derhaka kpd org tuanya.ini adalah tanda2 kiamat kecil.seharusnya kite sedar dan berusaha untuk melaksanakn perintah allah serta berusaha menjauhi laranganNYA.Berusaha mengejar syurga yg disediakan olehNYA di akhirat yg kekal abadi kelak.Tetapi malangnya ade segelintir manusia yg masih dengan kelalaian dunia yg sementara ini,ada yg msih bangga dgn kekayaan yg di pinjam oleh ALLAH kepdnya,ada yg masih dlm kegelapan jahiliah.Bukalah minda dan hati kita wahai sahabat seumat ku semua..bukankah kita disuruh mempelajari kitab al karim,yakini alquran? kerana di dlmnye terkandung pelbagai isi sbg petunjuk kpd kite.Apa yg telah berlaku,dan akan berlaku semuanya terkandung di dlmnya agar kita mengambil pelajaran dan pengajaran.Fahamilah setiap maksud ayat yg kita baca,suruhan dan larangan juga .Bacelah alquran..semoga kite semua menemui hakikat sebenar keindahan islam.
                                                                                    
         Adakah kita mahu menunggu sehingga matahari terbit dri barat bru la kita nak sedar? kerana apabila matahari telah terbit dari ufuk barat tiadalah gunanye lg kite bertaubat.Dunia akan kita tingglkan,segala yg kita banggakan selama ini akn lenyap.dan yg tinggal hanyelah amalan.
marilah sahabat ku semua,menjadi salah seorg di dlantara 7 syurga yg telah disediakan oleh allah,,,semoga kita meminta di panjangkan umur,agar di beri peluang untuk menambah pahala dan menambah keberatan pahala ketika di hisab kelak.aminn....yg baik dtgnye dri allah,yg buruk dri khilaf kita sbg manusia...

Thursday, 21 July 2011

21.07....& the month of sya'ban n ramadhan

Salam jumaat semua..hari ni dah msuk 20 sya'ban bersamaan 1432 hijriah dlm kalender islam.kalau ikut kalender yg kite use 22.07 2011.alhamdulillah smlm 21.o7 genaplah usia aku 21 tahun.bersyukur pd tuhan jg kerana aku msih lg bernafas ketika ini.tq very much pd kengkawan yg wish bezday kat aku smlm,yg mendoakan kesejahteraan semua...macehh byk2...smoga allah membls 2 kali gnda untuk korg ye....huhu..act setiap kali bezday aku x celebrate sgt. kalau celebrate pun dgn family.tu pun kecik2 je..lg pun bkn penting sgt pun kn.tp for memorial,maybe its a nice...
  
 TQ for my special 'friends' coz bwk jln g mkn mcd smlm,n the present.nice..tqvm! ssh2 je..huhu.diam x diam bln sya'ban dh nak meninggalkan kite.muncul pula satu bulan yg di nanti2kan oleh semua umat islam sedunia.yakini bulan ramadhan....bulan yg dipenuhi segala rahmat,pahala dan keampunan.DI tutup semua pintu neraka dan dibuka seluas2nye pintu syurga...bg yg benar2 ikhlas menlaksanakan rukun islam  yg keempat ni,insyaallah...ramadhan yg kite lakukan kali ni tidak menjadi sia2.jom kite sentiase muhasabah diri kite..renung sejenak..dan berfikir.cuba menginsafi diri lihat segala yg tercipta di muka bumi ini dgn penuh rendah dri...mengakui keesaan Allah..insyallah...lahir satu cahaya yg suci dlm hati kita yg dh ade tompok2 hitam tu...jom kite bersihknnye dgn sgla amalan yg diperintah olehNYA.ok!


 Jgn juge jadikan kesibukkan kite di dunia ini sbg alasan untuk kite tdk melaksanekan amlan2 yg sbnrnye mudah untuk kite mendpt markah kalau kite melaksanekn dgn ikhlas.berzikir x kite ketika sdg brjln membeli mknn? mse tgh jem di tgh jln?huhu.kdg2 kite sering alpa..so,ape kate lps ni kite same2 beringat! zikir ye....dpt pahala taw..dripada kite mengutuk dn mengumpat org ketika sdg dlm perjlnn n tgh maki hamun mse jem traffic tu..zikir le lg bgus...beringat2...sbb kdg2 sy pun alpa jg!huhu.


 emm..tahun ni rsenye x dpt la nak cukupkan terawih.sbb duty kje byk blik mlm.tp x pe..nsib baik ade masjid dkt2 sini.dpt jgk la menyucikan telinga ni dgn ayt2 suci alquran yg di bace oleh imam masjid.dpt pahala taw.ha...dpt lg markah.mudah kn?smbil2 dok leka2 kerja pun x berapa nk ade..ape kate kite bwk senaskah alquran yg kecil dn mudah dibawa dlm beg kite,then boleh bce skjp kn.satu huruf yg kite sebut dpt satu markah taw.(pahala) .so? allah itu maha adil.kite je sbg manusia sering leka dn trlps pndg dgn perkara2 mcm ni.semuanye mudah untuk mendapat markah jika kite melaksanekan dgn ikhlas hati dn ingin mendapat keredhaan Allah..byk lg amalan2 yg kite boleh lakukan.just do it!.letakkan dlm hati kite,renung2kn dn selamat beramal...;)  fee aman allah..




"Bacalah al-Qur`an, sesungguhnya ia datang pada hari kiamat sebagai 
pemberi syafaat bagi ahlinya (yaitu, orang yang membaca, mempelajari dan 
mengamalkannya). HR. Muslim

Friday, 1 July 2011

jom beramal:)

Assalamualaikum semua sahabat2 saudara saudari.hopes anda semua berada dlm keadaan yg diredhai olleh allah s.w.t amin....


  semua umat islam tahu dan pernah dgr salah satu surah yg famous di dlm al quran.iaitu surah yassin.surah yg selalu di bace oleh umat islam dlm ape jua keadaan sekali pun.jika tubuh seseorang memiliki jantung untuk mengggerak darah ke seluruh saluran nadi,maka surah yasiin bagaikn hati al quran yg menjana kelebihan dn keistimewaan bg org yg membcnye.
   bila seseorg mmbca surah ini kerana mghrp redha allah dn kmpung akhirat,maka dosa2nya brguguran krn mmperolehi keampunan dan rahmat drinya.
    rahsia dn faedah yg mengalir dr keutamaan surah ini,melimpah cahaya kebaikan dn terlerai sgla bala dn kesusahan dunua dn akhirat bg yg mmbcanya dgn ikhlas.surah ini jg bagaikn ladang dpt menuai bg insan yg memenuhi keinginan dn hajatnya.dn mnjdi pelindung dari sgla kejahatan dn keburukan.
   sedikit pengetahuan yg ada dlm diri ini untuk berkongsi bersama ,dn  mungkin sbg peringatan untuk kite semua yg mungkin sedikit alpa.surah yasiin adlh surah yg ke 36 dlm al quran.trdiri atas 83 ayat dn diturunkan di makkah.
  Dlm kite mengamalkan dn membca surah ni ,kite kne la jge memahami maksud yg tersirat dlm setiap ayat.antaranya dlm ayat 7-11( rujuk dlm ayat)
di antara org2 kafir itu adlh sgt ingkar tdk mahu menerima kebenaran dn tdk pula memikirknnya,maka tetatplah mereka itu mendpt seksa,mereka itu samalah keadaanya dgn org yg duduk terbelenggu smpai ke dagunya shingga kepalanya terngadah.sbb itu ia tdk dpt menundukkan kplanya @ menoleh ke kiri kanan utk melihat kebenaran islam.org seperti ini tdk mahu beriman,sama ada diberi peringatan  ataupun tidak.oarang yg beriman ialah orgyg mahu menurut al quran dan takut kpd allah.
   (ayat 12-15) firman allah bermaksud:" kami akan menghidupkan oarang2 mati pada hari kiamat(berbangkit) atau menghidupkan orang2 yang hati dam fikirannya mati dengan memberi taufik(petunjuk) agar masuk islam.kami tuliskan apa2 yh mereka usahakan,sama ada amalan baik atau jahat,termasuk usaha baik yg pernah di lakukan.semua ini di tuliskan sbg amalan soleh dan terus mndpt pahala selagi masih ada juga bekas2 usaha peninggalannya itu.jika bekas usaha jahat spt mengadakan tmpat menyamun,tmpat berzina,tmpat meminum arak,tempat berjudi dn sbgainya.semua itu ditulisan sbg amalan jahat mendapat dosa,selagi masih ada bekas peninggalannya.semuanya itu kami hitung dalam kitab yg terang,tiada keraguan sedikitpun sehingga setiap orang tidak akan boleh memungkirinya.sbg contoh,pada suatu hari nabi isa mengirim beberapa org utusan ke sebuah negeri yg penduduknya menyembah berhala.mulanya diutus dua oarang utusan,iaitu yahya dan yunus,lalu penduduk itu mendustakan keduanya.kemudian dibantu pula oleh utusan ketiga,iaitu syan` um,lalu katanya:"kami bertiga diutus kepada kamu supaya kamu menyenbah allah dan meninggalkan penyembahan berhala".sahut mereka itu:"kamu tidak lain,hanya manusia juga seprti kami,kamu seorang pembohong"
    ayat 38-40: matahari itu bergerak(beredar) sampai ketempatnya yg tertentu dan tidak melampaui tempatnya itu.kalau di perhatikan matahari itu sewaktu tengah hari terik,nescaya kelihatanlah ia dipuncak kepala orang2 yang berada di garisan khatulistiwa iaitu pada 21 mac.kemudia ia akan berpindah beransur2 ke utra.allah telah mengatur perjalanan  bulan,iaitu mengelilingi bumi.pada awal bulan ia kelihatan sangat kecil.kelihatan seperti sabit,kemudian beransur2 menjadi besar,akhirnya menjadi bulan purnama.kemudian kembali kecil spt sabit semula.perjalanan itu teratur dgn peraturan yg tetap,sehingga ahli ilmu falak dapat menentukan bila datangnya awal bulan dan bila masanya gerhana dgn menentukan jam,minit dan saatnya.sbb itulah mereka boleh merakam perjalanan bulan itu dgn hisab falaki.kita boleh menentukan perjalanan kereta api perantaraan jadualnya,dan menentukan dimana ia berada sekian waktu.maka begitu jugalah ilmu falak,boleh menentukan awal bulan dan gerhana bulan meskipun mereka tidak melihat langit dgn mata kepalanya.
   (  ayat 65) pada hari kiamat allah menutup mulut orang2 kafir,dan melarang mereka bercakap bagi mempertahankan dirinya.ketika itu bercakaplah tangan mereka dan menjadi saksi kedua kaki mereka atas segala yg mereka lakukan  semasa hidupdi dunia.menurut sesetengah ahli tafsir,tangan mereka itu akan boleh bercakap seperti lidah,kerana dibolehkan bercakap oleh allah.tetapi ulamak lain berpendapat,bahawa sebenarnya bukan bercakap melainkan akan kelihatan segala bekas dosa pada setiap anggota badanya seperti tangan dan kaki,yang akan menunjukkan segala perbuatan mereka semasa hidup di dunia.maka seolah olah anggota badan itu mengakui kesalahannya.
    ayat 69-70-orang kafir mengatakan bahawa nabi muhammad iu ahli syair atau pantun yang menghasilkan atay al quran.maka turunlah ayat ini.Firman Allah bermaksud:tidaklah kami mengajarkan syair kepada muhammad,bahkan syair itu tidak layak baginya.kitab ini tidak lain hanya peringatan dan al quran yang jelas ertinya da maksudnya sebagai peringatan dan nasihat bagi orang2 yang jiwa dan fikirannya hidup,sedang kalimat seksa dalah tetap bagi orang2 kafir.memang al quran ini bukanlah syair atau pantun.isi syair dan pantun umumnya mengandungi khayalan,kadang2 menyimpang dari kebenaran,ilmu pengetahuan,petunjk,pengajaran dan ikhtibar.bahkan ayat2 allah itu mempunyai pengaruh yang besar sekali bagi orang yang membacaya,sebagai kitab samawi yang suci.
    ayat 77-80- tidakkah manusia memerhatikan bahawa Allah menjadikan dia dari air mani lelaki yg kotor.kemudian dia berani membantah allah,apabila telah dewasa dan berakal,sehingga lupa akan kejadiannya yang asal,lalu ditanya"siapakah yang dapat menghidupkan tulang2 yang telah rosak binasa? katakanlah ya muhammad,yang dpt menghidupkannya ialah allah yang menjadikannya sejak mula,sebelum ada seorangpun manusia di atas dunia ini"


 marilah kite semua renungi dan fahami setiap yg tersirat di dalam surah ini. semoga ayat2 alquran di jadikan amaln kite semua yg dpt membantu kite di akhirat kelak...wassalam...
                                                   Go to fullsize image

al quran di hatiku.....<3


                                                                              View Image
View Image

                           View Image
             

Saturday, 18 June 2011

18/06/2011-jalan jalan time;)

Assalamualaikum...rsenye dah lame x update story kat blog ni kn? so,hri ni aku nak kongsi about my story kat korg..before that..aku nak ucapkan slamat menunaikan ibadah puase sunat pd bulan rejab ni...smoga mendapat keberkatan dari illahi..amin...ok...berbalik pd citer aku td...aku just nak cerite apa yg trjadi mse aku g bercuti smlm...hidup ni ade pelbagai ragam kn?dalam setiap perjalanan dan peristiwa yang berlaku di sekeliling kite semuanye sudah tertulis..dan bile ia nye trjadi ade yg memberi pengajaran dan ade yg meninggalkan secebis kenangan manis..
  pagi semalam mse tgh2 dok chit chat dgn mak,aku tergerak hati nak pelawe mak aku g jln2 kat jln TAR.. sje nak shopping ckit2...hehe...pastu plan punye plan..x jd...mak bg cadangan g umah akak aku yg bru kawen tu kat pantai dlm..aku pun follow je la...g ngan mak aku naik train komuter dari bdr tsek selatan,ke KL sentral then tukar train turun kat pantai dlm.uishh berejam2 aku ngan mak aku tggu train mse kat bdr ts.bile train smpai je....twu2  je la kan semua org berebut2 nak msuk,almaklumlah..takut terlepas train.mmg berasak2 le smlm...dah mcm sardin dlm tin kiteorg kat dlm tu..dgn panas nye...berpeluh2 nak tggu smpai..aku ngan mak aku msuk kat coach wanita..so x de le lelaki kat ctu kan...hehe..
   then....smpai le kami kat KL sentral...aku sempat lg shopping bju kat ctu..hehe...murah2 lak tu..ape lg kn..serbu je la..huhu..selesai je beli n belah..aku ngan mak aku bergegas beli tiket untuk ke pantai dlm.train pun smpai serentak waktu tu.nsib baik sempat kalau x terlepas la...nak tggu next train lmbt la alamatnye...ok..dari KL sentral ke pntai dlm hye 10 minit je.angkasapuri...then...dah smpai...
  pastu x kan nak dok je kn kat umah akak aku tu..so aku pun ajk le die ngan suami die g tgok wayang kat mid valley..nsib dorg sporting ..so kiteorg gerak tgok wayang kol 5 pm..naik kete kwn abg ipar aku.




                                                                                      
                                           hehe..ondway nak msuk kat car park


                                                                             
                                                                               
                                                                                 


plan2 nak p tgok citer karak.malangnye...dah x de lak cter tu ditayangkan kat ctu..hurm...akhirnye....kiteorg tgok cter seram thailand....ladda land.sbelum nak beli tiket tu paham2 je la kan...kne beratur panjang..uishhh ramai btul manusia kat ctu..berejam2 nak tggu .tp x pe..sbb nak tgok gak...beratur je la kan...hurm...mse aku ngan akak beratur..ade 4 org guys ni beratur kat dpn aku..punye la memekak..bersembang dgn kwn2 die mcm dlm gua.ish2...ragam2...pstux reti nak berdiri diam2....asyik terlanggar aku je...sabo je la....
      then,beli tiket untuk 4 org...start kol 7.sbelum start kiteorg jejalan dlu g minum ..                                                          
                                                                                                         
                                              
ni akak aku yg bru kwen tu...siti fatimah...

abg ipar sulung dlm keluarga aku....malek

pas kiteorg minum2......tgok jam kat tgn still awl lg....kiteorg pun g le singgah kat wonderland.kat dlm ni ade pelbagai jenis haiwan peliharaan..like kucing,arnab,burung,iguana,ikan,sugar glider.geram aku tgok...comel2....ade sekor arnab ni bkn main besar lg..first aku tgok arnab yg sebesar itu..nak amik pic x boleh coz itu peraturan kat ctu.....so x de kenangan...em..x pe la...enjoy kat ctu....


wonderland...........................................................................................................................................love u......................hoho....pastu tibe la msenye....nak gerak g cinema...smpai2 je terus msuk n pilih tmpat duduk...dpt tmpat barisan kedua dari hadapan n tgh2....punye la sakit leher melangut..adoi..haha..x pe2...enjoy..coz cter ladda land ni mmg lyn...mmg seram giler...terkezet2 dgn suspens.org lain dlm tu pun enjoy gak.then aku x sangka lak guys yg memekak mse beratur dgn aku td tgok movie yg same.dok kat site blkg aku lak tu..adoyaii.....huhu...ape2 pun....sape2 yg nak g movie tu lyn le pulak citer ladda land ni..aku x nak citer coz seram sgt.


lyn pop corn..

ni mse kat wonderland...curi2 amik gmbar.hehehe

ending cter smpai kol 9.pastu terus la blik..kesian mak aku tinggal sesorg kat umh tu.....dlm perjlnn nak blik tu ternmpak lak kat tepi jln ade psr mlm,so singgah le jap.beli mknn ckit.first time aku jmpe org jual apam balik yg berintikan cokelat ,pulut itam n cendol..tgok mcm sdp,so beli le satu.mmg sedap giler,kalau aku twu sesedap itu aku beli bnyak2...hehe..then aku pun dah pancit,pnt sgt,tibe msenye untuk pulang ke rumah ku di cheras...dlm perjlnn dlm kete aku terpandang ke atas langit, n terlihat betapa cntinknye bulan terang wktu tu..nak amik pic,tp x berapa nk jelas.

yg terang tu bkn bulan ye..tu lampu jln....hehe
ok....stakat ni sje corat coret yg aku nak kongsi....alhamdulillah..x de perkara yg buruk berlaku....adiusss...wassalam..

Thursday, 9 June 2011

TEMAN SEPERMAINAN

HALOOO.........ASSALAMUALAIKUM...hopes semua happy2 x mo emo2..hehe...walaupun emo n mood aku x berapa nak elok sgt tp aku tetap nak update blog ni.rse mcm dah ketagih jari jemari ni nak menulis.ok...kali ni aku nak cerita psl kisah aku mse kecik2 dlu.semua org pernah lalui zaman kanak2 kan? mse korg kecik2 dlu mesti bnyk kenangan yg korg lalui kn....korg mesti ade teman sepermainan mse dlu,n yg paling x dpt dilupakan sikap kita mse kanak2 dlu.of course la sweet kn:) hehe..mse kite kecik2 dlu nak wat ape pun x segan.almaklumlah...mse tu mne twu nak malu2 ni.mkn ais krim smpai mulut comot pun x kesah...skang ni dah beso kalau comot2 org x mau......haha.

 wokey..aku mse kecik2 dlu x de la lasak sgt.boleh le tahan...:p kalau dah kate zaman kanak2 mesti  la x lari dari aktiviti permainan kan....aku ingat lagi,dlu aku ngan kwn2 kecik aku selalu main mainan police n penyamun.korg ingat x mainan ni?aku dah lupe lagu die mcm ne.best kan permainan ni.main kejor2...then...main mainan tulang anjing.tp bkn main tulang anjing yg betul2 taw...aishhh...kalau  ade yg twu n pnh main mainan ni mesti korg twu kn..cara main die letak selipar @ sesuatu bnda kat tgh2.group A lwn dgn group B. salah seorg dari group tu kne g kat tgh2 then berebut untuk dpt kasut tu then lari.kalau x sempat lari n dpt di tangkap oleh group lain dikira kalah.haa...mcm tu la cara main nye.


   Lagi mainan yg x dpt aku lupe kn ialah mainan bola panggang.mesti korg2 pnh main mainan ni mse kecik2 dlu kn kn.susun selipar2 mengikut tmpt masing2. pastu bola tenis tu di mainkan seprti main boling.then kalau terkene kat tmpat tuan nye selipar,so,die la kne cpt2 amik bola tu n baling kat org laen yg tgh sambil2 lari menyelamat kan diri.haha.kalau kne so,kire kalah la. n selipar owner yg kalah tu kne naik satu lubang.kalau naik smpai lima,kne panggang la owner yg kalah tu.hahah..kesian....sakit tu kne baling dgn bola mse kne panggang tu.tp aku x pnh kalah time main ni.huhh....kelakar lak bile ingat2 balik.mainan yg paling ganas sekali.


 memorial yg aku rse paling best n best sekali  ialah lps waktu aku n kwn2 aku g mengaji.lps je selesai terus duduk dlm group main mainan tutup botol.ala...yg jentik@tembak penutup botol tu dgn jari....bung bang bung bang kiteorg memekak main bnda tu.haha.sampai ade satu hari tu kiteorg main smpai lewat malam.almaklumlah..wktu time cuti sekolah.ape lagi.....kite enjoy la kan....memang x hengat dunia la waktu tu. kadang2 satu hari suntuk dok luar je main.smpai mak aku membebel.


kalau korg ingat2 balik mse kecik2 dlu kan mainan yg kite main mse dlu2 bermusim kan....kalau musim congkak..g mne2 pun kite tgok semuanye main congkak.kalau musim main lompat tali..yg tu je la..ehhh..teringat lak aku permainan sorok menyorok ni.ni la antara mainan wajib aku dgn kwn2 aku mse time cuti.best x terkate.satu mainan lg yg aku rse paling di hormati..wahhh perasan! hehe..mse main cikgu cekgi..of course la aku gurunye,,,n yg laen jd anak murid aku.kahkah...kelakar lak.tp wktu tu mmg kiteorg main serious taw.siap ade buku kehadiran,buku note,papan tulis...kadang2 dinding jd mangsa..hahah..mmg betul2 tiru sebijik2 kat sekolah.anyway..best the memorial time ni.
                                                                                  
korg mse knk2 dlu mesti pnh main kwen2 kn..kan..alah..jgn nk tipu....mest pnh nye...biase la tu kn...mse bdk2 dlu bknnye twu ape.suke hati je nak pilih psgn die sape.pastu duduk mcm kat pelamin.haha.lyn je.....kalau nak ikutkn bnyk lg mainan yg ade.smpai skrg ni bile aku tgok bdk2 kat sekeliling main je,,,aku teringat blik mse aku kcik2 dlu.semua tu tinggal kenangan je...korg nak twu x sape teman sepermainan aku mse dlu...




                       haa....ni lah die sahabat karib ku...nur ain..kiteorg ni mcm belangkas mse kecik2 dlu.dh mcm adek beradik dh.g ngaji same2...smpai berlumbe2 bce al quran.nak tgok sape yg khatam dlu.sweet kn...guru mengaji kiteorg pun dh paham.kami ni la yg rajin g ngaji dlu.sahari 3 kali ngaji.alhamdulillah..lidah kami lancar wktu tu.smpai kami berdua ni di beri tygas mengajar budak2 yg laen.hehe...tq ustazah maznah sbb didik kami smpai kami khatam same2.to ain...syg kat kau.hopes kite x lupe antra satu same laen.sweet kn kite:)


 hurmmm...kalau di beri peluang untuk undur mase,aku nak kembali blik mse zmn knk2 dlu.tp x kan pnh terjadi.ape2 pun..pndg ke depan...kn...hoho..
 k la....jd kn kennagan sbg memori yg paling indah dan bermakne dlm hidup korg k.....wassalam.......adiussss.........walahhhh..